Fleurige bermen

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan

Dankzij een ruime gift van Gasunie en veel medewerking van de gemeente (mag ook wel eens gezegd) wordt er hard gewerkt aan het proefproject Fleurige bermen. Op de Zwienhemsdijk is een stuk berm van de zode ontdaan en zaaiklaar gemaakt. Een deel is inmiddels ingezaaid met een mengsel waarin GEEN fluitekruid of jacobskruiskruid. Het allerachterste deel is nog niet ingezaaid, daar willen we het aanstaand voorjaar doen om te kijken wat bij ons het beste werkt. De bedoeling is, als het lukt, zaad te winnen en ook op andere plekken in het dorp stukjes berm fleurig te maken. Op de foto's zie je wie het voortouw heeft op de Zwienhemsdijk, Jans Kuik. Aletta heeft filmopnamen gemaakt van de inzaai. Ze gaat dat de komende tijd ook doen als het spul opkomt en in bloei staat. Tegen die tijd plaatsen we weer een mooie film/vlog.

Nu er straks hopelijk veel fleurigheid ontstaat, zou het mooi zijn als er een imker is die met zijn/haar bijen er gebruik van maakt. Houdt iemand in ons dorp bijen of ken je iemand die er iets mee kan, ga je gang, maar meld het wel even aan de bermgroep of aan Dorpsbelangen. Voor de verslaglegging.

De fleurige bermen zijn onderdeel van een groter plan om de biodiversiteit en het aanzicht van Eexterzandvoort mooier te maken. Zo wordt er gedacht aan bloembakken bij de ingangen van Eexterzandvoort en aandacht voor onderhoud van bermen en watergangen. De groep die daar mee in de weer is komt binnenkort wel met nader nieuws. Echte actie kan pas als de beperkende maatregelen rond corona verlicht zijn. Want zelfs een wandeling met het waterschap langs de sloten om te praten over manieren van onderhoud kan nu even niet.


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 05 november 2020 om 09:45